Жители на Сливен замесени в измамата за 54 млн. лири

Лични данни на жители на сливенския квартал „Надежда” са били използвани от уличените във Великобритания като организирана престъпна група за измами в социалната система, съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Сливенската прокуратура и обвинението във Великобритания работят съвместно по разследването на случая. То е започнато от Специализираната прокуратура у нас. Сега случаят е прехвърлен на прокуратурите в Сливен и Пловдив, обясни Белева.

Към момента е образувано досъдебно производство за пране на пари. На този етап не може да се каже колко точно са жителите на сливенския квартал, защото документите им са установени и иззети в Англия, посочи още тя.

Петима българи – три жени и двама мъже, от организирана престъпна група, бяха признати за виновни във Великобритания по случай, определен от прокуратурата като най-голямата измама в Англия и Уелс. Групата е източила 53,9 милиона лири чрез измами със социални помощи.

Разследването е водено съвместно с партньори в България и „Юроджъст“ – агенцията на ЕС. Един от арестуваните през 2021 г. е бил освободен от ареста от следователите и веднага е избягал в България. През февруари 2023 г. той е бил екстрадиран обратно във Великобритания.

Обвиняемите са Галина Николова (38-годишна), Стоян Стоянов (27), Цветка Тодорова (52), Гюнеш Али (33) и Патриция Панева (26).

Четете още

Избор на редактора