Журналист получил €600 000, за да хвали Путин

600 хиляди евро хонорар през съмнителна фирма на руски олигарх е получил известен германски журналист за представянето на руския президент Владимир Путин в благоприятна светлина. Това става ясно в хода на журналистическото разследване, озаглавено „Поверително от Кипър“.

Известният германски телевизионен журналист и автор на книги за Русия Хуберт Зайпел е сключил през 2018 година спонсорски договор за 600 хиляди евро за книга за политическия ландшафт в Русия, разкрива обществената телевизия ZDF. Сумата е изплатена от компания, регистрирана с пощенска кутия на Карибите, става ясно от договора.

Според журналистическото разследване зад фирмата се крие руския олигарх Алексей Мордашов, бивш акционер в туристическия гигант TUI, близък до президента Путин и санкциониран от Съединените щати и ЕС. Книгата на Зайпел „Властта на Путин – защо Европа се нуждае от Русия“ излиза от печат през 2021 година, съобщава БНР.

„Преди това Зайпел е автор на документален филм за Путин, излъчен през 2012 година по обществената германска телевизия ARD, който представя руския президент като безспирно загрижен за страната си държавен глава“, разкриват разследващите журналисти. Това е първият известен случай на влиятелен западен журналист, получил внушително и тайно финансиране от обкръжението на руския президент, твърдят още разследващите журналисти.

Четете още

Избор на редактора