Забранена в ЕС руска телевизия излъчва от София

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в Европейския съюз (ЕС) телевизия „Русия 1“, съобщиха от пресцентъра на партията.

За качени в платформата YouTube материали, заснети в центъра на София, са алармирали бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации.

Пеевски пише, че приема като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, да излъчва от центъра на София. Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай, подчертава Делян Пеевски и напомня, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на Българското национално радио (БНР). В сигнала си депутатът изразява очакване ръководството на ДАНС да извърши проверка и да защити националната сигурност на страната и евроатлантическата ѝ принадлежност.

Според него недостатъчната активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България.

Четете още

Избор на редактора