Завод за 107 млн. лева строят край Пловдив

Министърът на икономиката Богдан Богданов участва в официалния старт на строителството на нова производствена база на Schneider Electric за електрически компоненти  в „Тракия икономическа зона“ край Пловдив. Министърът посочи, че това е първият проект, който получава директна държавна помощ и така държавата променя начина, по който работи с инвеститорите.

„Беше крайно време държавата да промени подхода си към инвеститорите и да покаже, че е активен партньор в изграждането на тези големи инвестиционни проекти“, коментира Богданов.

Той припомни, че компанията инвеститор преди това е планирала да построи завода си в Унгария. От своя страна заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков каза, че от юни миналата година досега министерството е издало 24 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите. Стимулираните  инвестиции са в размер на над 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2064 нови работни места.

Български и чуждестранни инвеститори вече могат да разчитат на реална и предвидима подкрепа, която може да достигне до 60% от допустимите разходи за инвестицията.

Строителството на завода кай Пловдив се планира да продължи една година. Размерът на инвестицията е 107 млн. лв. и се предвижда да бъдат разкрити 110 нови работни места.

Инвестиционният проект е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници.

В церемонията участва и Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

Четете още

Избор на редактора