Завърши ремонтът на пети блок на АЕЦ Козлодуй

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от атомната централа. Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

БТА припомня, че пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ беше спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво на 5 май.

В изпълнение на програмата на атомната централа за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от американската компания „Уестингхаус“. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA, допълват от централата.

Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността. Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй“ разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво. При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с „Уестингхаус“ за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво, посочват от атомната централа.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на „Уестингхаус“ започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от АЯР. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, каза председателят на АЯР Цанко Бачийски на брифинг.

По време на ремонтната кампания на пети блок са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол. По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока.

Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент, се посочва още в съобщението.

Четете още

Избор на редактора