17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Загадка без отговор със самолета нарушител

“Загадка е защо учебният самолет e летял заради проблеми с радиостанцията. Тя трябва да бъде тествана на земята”, заяви авиоекспертът Ангел Борисов. Според него в този клуб има нарушения в нормите на гражданската авиация.

Вчера учебен самолет “Чесна-150” създаде риск за въздушното пространство край Свищов и стана причина НАТО да поиска от военновъздушните ни сили да го проследят и прехванат. Той е навлязъл във временно резервирана зона без да има нужния пилотен план в късния следобед вчера.

“Нямаме външен нарушител, но има нарушение на правилата за движение”, допълни Ангел Борисов.

“Няма нищо притеснително от полета, който съм изпълнил. 40 години летя и се занимавам с обучение на пилоти. По Закона за гражданското въздухоплаване аз не съм направил никаква грешка”, заяви пилотът на самолета нарушител Валери Илиев. “Не съм навлязъл в притеснителен периметър, не съм нарушил въздушното пространство на Румъния, летял съм по правилата”, допълни той.

Според Районната прокуратура в Плевен, няма данни пилотът на самолета да е извършил престъпление. Машината е бил във въздуха час – излетяла е и е кацнала на летище “Бохот”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини