Заговор за убийство на Зеленски. Двама арестувани

Службата за държавна сигурност на Украйна съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши служители като „подарък“ за Владимир Путин, когато той положи клетва за нов мандат в Кремъл във вторник, съобщи Ройтерс.

Двамата мъже са били полковници от службата за държавна охрана на Украйна, вербувани от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), които са изнесли секретна информация в Москва, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в приложението Telegram.

Те са имали задачата да намерят някой близък до президентската охрана, който да вземе Зеленски за заложник и по-късно да го убие, се казва в изявлението на СБУ, без да се изяснява в кой момент предполагаемият заговор е бил осуетен.

„Терористичната атака, която трябваше да бъде подарък на Путин за встъпването в длъжност, наистина беше провал на руските специални служби“, каза шефът на СБУ Васил Малюк, цитиран от неговата агенция в Telegram.

Няма незабавен коментар от Москва.

Кремъл отказа коментар миналия месец, когато беше попитан за ареста в Полша на мъж, обвинен в работа с руското разузнаване за подготовката на евентуален опит за убийството на Зеленски.

Украинският лидер, който ръководи усилията на страната си да отблъсне повече от двегодишната инвазия на Русия , каза миналата есен, че неговите служби за сигурност са осуетили най-малко пет руски заговора за неговото убийство.

Четете още

Избор на редактора