Задължават пациентите да не лъжат и клеветят лекари

Нов проект за поправка в Закона за здравето е на път да скара пациенти и лекари, ако мине през пленарна зала. Срещу него вече се обявиха пациентски организации и някои медици, тъй като под претекста за спазване на етика от страна на болния му се вменяват крайни изисквания.

Едно от тях е да осигурява на лекаря пълен достъп до информацията, касаеща провеждани терапии, имунизации, приемани медикаменти. Също така на пациентите се забранява да извършват действия, които уронват доброто име и честта на медицинските специалисти, което пък има твърде широки тълкувания. Проектът е внесен от депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Медици и пациенти с основание поставиха въпроса за какво тогава въобще въвеждаме електронно здравно досие, след като ще държим отговорен болния за информацията, свързана с терапиите му. Пациентът трябва например да дава изчерпателни данни при сваляне на анамнеза, както и за проведеното до момента лечение.

„Не е работа на пациента да помни и записва тези неща. Предложението е неуместно“, заяви Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия пред clinica.bg. Според пациентските организации малка част от хората познават в детайли терапията си, защото много от лекарите дори и не обясняват какво лечение прилагат.

Бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов също смята, че да се разпитва пациентът какво лечение му е предлагано през годините, е недомислие. „Много от пациентите са неадекватни, особено когато идват по спешност“, смята той. „Някои са в кома или с тежка черепно-мозъчна травма. След като има електронно досие, лекарят винаги може да види кога и как е лекуван човекът“. Според Балтов, никой не може да забрани на пациента да критикува дадена болница, ако е останал недоволен.

Четете още

Избор на редактора