Закон в Испания: Пасивността не е знак на съгласие за секс

Мълчанието в Испания вече не е знак за съгласие за секс. Там бе приет закон, който изисква предварително изразяване на съгласие при интимни отношения, предаде АП.

Мярката е част от усилията на оглавяваната от социалиста Педро Санчес правителствена коалиция да бъдат преодолени юридическите затруднения за жертвите на сексуални нападения да докажат, че срещу тях е използвана принуда или насилие.

Одобреният закон в испанския сенат е известен сред широката общественост с името: „Само да означава да“.

Предисторията на тази законодателна инициатива е групово изнасилване по време на празника Сан Фермин в Памплона през 2016 г. Първоначално съдът постанови, че петимата обвиняеми са виновни в сексуално посегателство, но не и в изнасилване, защото изпадналата в безсъзнание жертва не успяла да докаже, че е възразила на случващото се с нея.

Тези присъди предизвикаха масово възмущение в Испания и призиви за законодателни промени, които да дефинират изнасилването като сексуални отношения без изразено съгласие. Впоследствие Върховният съд на кралството отмени решенията на две по-долни инстанции и прати петимата обвиняеми за по 15 години в затвора.

Съгласно новия закон мълчанието или пасивността няма да бъдат смятани за знак за секс по взаимно съгласие, а ще се изисква изричното съгласие на двамата партньори.

Четете още

Избор на редактора