Заместник-омбудсманът подаде оставка

Правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова са прекратени, считано от днес 27 март, във връзка с подадена от нея оставка.

Това обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който представи писмо от омбудсмана Диaна Ковачева, с което тя уведомява Народното събрание за подадената от Чернева оставка и визираните в заявлението ѝ лични мотиви.

Съгласно Закона за омбудсмана Народното събрание прекратява предсрочно правомощията при подадена оставка, не се приема решение, а оставката се обявява пред Народното събрание, посочи Желязков.

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“, попита председателя на парламента дали тази оставка има връзка с бъдещи служебни премиери в държавата и има ли той такава информация.

Свиленски визира последните изменения в Конституцията, според които за служебен премиер може да бъде избран както омбудсманът, така и заместникът му.

Росен Желязков отговори, че е запознал Народното събрание с уведомлението на г-жа Чернева, като е изчел дословно подадената от нея оставка.

Четете още

Избор на редактора