Замислят таван за цените на горивата, скараха се кой се е сетил пръв

Въвеждане на таван на цените на горивата обмислят част от парламентарно представените партии. Предложението е за лимит от 2,70 лв. за литър. 

Веднага започна и разправията коя партия първа се е сетила да даде предложението. Според някои експерти завишението на цените е факт, други обаче са категорични, че изкуствено ограничение може да доведе до негативен ефект.

От ГЕРБ заявиха, че имат готовност да го внесат за разглеждане в НС още тази или следващата седмица. “Купува се евтин руски петрол, само че плащаме като скъп Брент. Има повече от 1 лев разлика, която някой прибира, затова трябва да се вземат мерки това да се преустанови”, каза депутатът Делян Добрев.

БСП отговориха, че направили предложение за таван още през пролетта, но не били чути. Налагане на ограничение на цените може да е работещ вариант, смятат и останките от ИТН.

Накрая цъфна ДПС и обвини в кражба останалите. “Тази идея беше лично моя! Аз я представих на колегите от ГЕРБ и преди това на нашата парламентарна група по време на бюджета и се разбрахме след бюджета да го направим”, заяви Йордан Цонев и обобщи: “Както обикновено крадат чужди идеи.”

Не така смятат от “Продължаваме Промяната”, които са категорично против. “Със сигурност може да се отрази зле на бюджета. Прехвърля отговорност от бизнеса към държавата и ще направи промени в пазара, което може да доведе до сътресения”, смята Андрей Гюров.

“Демократична България” очакват спад на цените и без таван. “Говорил съм доста, че е добре да се въведе облагане на вноса на руски петрол за разликата между цените на Урал и Брент около 30-35 долара”, каза Владислав Панев.

Според икономиста Георги Ангелов цените са завишени и трябват спешни мерки. “При тази цена на руския петрол ние получихме изключение от ембаргото. Той е много евтин в момента, защото никой не иска да го купува. И себестойността е много под 3 лева”, обясни Ангелов пред Нова ТВ.

В края на краищата дали ще се пристъпи към сбъдване на идеята не е ясно. Ако не, значи предизборното надобещаване е започнало.

Четете още

Избор на редактора