Заплатите в железниците се увеличават с 20%

С 19.6% ще се увеличат от 1 януари 2024 г. заплатите на работещите в пътническите превози на Българските държавни железници (БДЖ), както и в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Ръст на възнагражденията ще има и в БДЖ-Товарни превози, но то ще е на два етапа – с 10% от януари 2024 г. и с още 9.6 на сто от април 2024 г. Това съобщиха от Министерството на транспорта.

Ръстът е предвиден в бюджета за следващата година, който беше обнородван в Държавен вестник в събота, 30 декември.

От транспортното министерство припомнят, че преди повече от 2 месеца по време на среща с железничари от цялата страна министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата.

„Днес вече това увеличение е факт и от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия“, казва транспортният министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации, в който е заложено увеличение на възнагражденията в БДЖ. Променя се и стойността на средствата за храна (т.нар. ваучери за храна), които от 150 лева вече стават 200 лева за всички служители на националния железопътен превозвач.

С направените промени от догодина заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лева, на началник влак – от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари ще е 1725 лева, а на персонала, който отговаря за изправността на железния път – 2001 лева. Всички начални възнаграждения в сектора остават под средната работна заплата за страната, която според последните данни на Националния статистически институт, е 2072 лева.

Четете още

Избор на редактора