Започва проверка в Русе заради ударените от гръм деца

В Русе започва проверка след случая, при който мълния удари две 11-годишни деца по време на футболна тренировка. Едното от тях почина по-късно в болница. Инцидентът е станал малко след 19 снощи, в началото на лятна буря.

Деца от футболния отбор „Дунав“ са провеждали тренировката си, когато гръмотевица пада от небето точно на тревата и поразява двама от 11-годишните спортисти на терена.

Първи помощ са оказали треньорите, а за по-малко от 10 минути на място са пристигнали 3 линейки на Спешна помощ, уточнява БНР.

Двете пострадали момченца са откарани в безсъзнание в двете болници – „Медика“ и „Канев“. Въпреки усилията на лекарите едното от децата е починало. За другото шансовете са по-големи, каза д-р Бланш Ангелова, началник на реанимацията в болница „Медика“.

„Хубавото е това, че колегите, които са го поели в първия момент – в 19.45 часа, са успели да го изведат от клинична смърт. Детето в момента е в медикаментозен сън. За момента поне това дете е с възстановено сърчице“, допълни тя.

Лекарите, които са имали успех, са д-р Елеонора Иванова и д-р Мартин Чулев, но борбата за живота на детето продължава.

Инцидентът с поразените от мълния деца е огромна трагедия и за футболен клуб Дунав, и за града, коментира за БТА председателят на Управителния съвет на ФК Дунав (Русе) Диян Димов.

Двете деца са част от детско-юношеската школа на клуба и вчера са имали тренировка на изкуствено игрище, намиращо се над основния терен.

По думите на Димов треньорите са инструктирани при лошо време да прибират децата в съблекалните.

„Треньорът преценява с оглед на ситуацията дали тренировката да продължи, или не“, каза той и добави, че концесионерът на стадиона е обяснил, че има гръмоотводи.

Четете още

Избор на редактора