Венеция: Започна карнавалът, посветен на Марко Поло

От днес до 13 февруари Венеция обръща поглед към екзотиката на Изтока по време на традиционния карнавал, който тази година протича под мотото „На Изток. Чудното пътуване на Марко Поло”.

В това мото няма нищо случайно. Тази година Венеция отдава почит на един от най-видните си граждани – Марко Поло и е логично и Венецианският карнавал да е част от събитията в чест на прочутия венецианец. През 2024 г. се навършват 700 години от смъртта и 770 години от рождението на великия изследовател. Търговец по професия, търсач на приключения, Марко Поло стига до Китай, прекосявайки цяла Азия – едно постижение, смятано едно време за подвиг, граничещ с невъзможното. Остава там над 20 години, като има възможност да обходи и региона. Венецианският изследовател и търговец е проучил детайлно някои части на Азия и е завещал на идните поколения разкази за наблюденията си за „Изтока на света“, за особеностите на местната география, нрави, традиции и изкуство. Всичките му впечатления са събрани в книгата „Пътешествия”, известна още и като „Милионът“.

Духът на Марко Поло е въплъщение и на духа на жителите на Венеция и на начина, по който през вековете се възприема самата Венецианската република. Венецианците се отличават с любопитство, с желанието за научаване на нови неща и с отвореността си към новото и екзотичното. А градът, в който те живеят, винаги е гостоприемен, стига гостите да не злоупотребяват с гостоприемството на домакините.

Мотото на тазгодишното издание на Карнавала не само отдава почит на Марко Поло и на духа на венецианците в по-общ план, но също така приканва всички участници  и зрители на  проявата да предприемат едно пътуване към екзотични, въображаеми светове, а също и едно пътуване навътре в своята душевност, което в крайна сметка помага на човек да преоткрие себе си в различна и неподозираща светлина, казват организаторите на проявата.

Карнавалът ще бъде образно казано разпръснат из целия град, но също и из островите около Венеция, както и из градовете край Венеция, на континентална Италия. Във всички тези населени места събития от програмата на Карнавала ще се проведат из централните площади, по улиците, в местни театри, а спектаклите ще са разнородни, от традиционни карнавални шествия до оперни представления.

Творчески директор на Венецианския карнавал тази година е отново Масимо Чекето, който е творчески директор и на прочутия венециански театър „Ла Фениче”. Той обещава, че Карнавалът ще превърне Венеция и околностите й в един фантастичен свят, в който цивилизациите и културите, до които се е докоснал Марко Поло, ще са източник на вдъхновение за всички. „Марко Поло е герой на своето време, който е имал изключителния късмет да види невероятни народи и цивилизации – една възможност, която са имали малцина по онова време. Той е потеглил по суша към непознати земи и  се е върнал във Венеция по море, събрал е огромно количество информация, сблъскал се е с опасности и злощастия, срещнал е изключителни личности и е получил достъп до един много недостъпен за времето си свят”, припомня още Чекето. Той добавя, че Марко Поло е мечтаел от малък да види тези невероятни земи и е реализирал мечтите си, а сега неговите мечти ще се реализират и в цяла Венеция по време на Карнавала.

Според кмета на Венеция Луиджи Бруняро това издание на Карнавала ще бъде най-хубавото, защото ще е повод за всеки да се потопи в разказите на младия Марко Поло, в които реалността и фантазиите се смесват в една история, която омайва хората и до днес.

Днес, в първия ден на Венецианския карнавал на различни площади във Венеция и в град Местре в провинция Венеция стартират карнавалните спектакли на открито, включващи музика, танци, театър, маскаради, циркови номера, клоунади. Тези спектакли ще се повторят и на 28 януари, а после и през уикенда на 3 и 4 февруари и след това всеки ден в периода 8-13 февруари. На площад „Сан Поло” днес се открива и ледена пързалка, която ще остане там до края на Карнавала.

Утре от зоната във Венеция „Пунта дела Догана“, където се сливат „Канале гранде“  и каналът „Джудека“, ще потегли традиционното водно карнавално шествие. Маршрутът му ще бъде през Големия венециански канал до моста „Риалто“. Шествието ще включва пищно украсените лодки и плаващи платформи.

Четете още

Избор на редактора