Заради поправка на ГЕРБ в НПК може да няма кабинет

Прокараната вчера скандална поправка в Наказателно-процесуалния кодекс на ГЕРБ-СДС, с която се ликвидира съдийската независимост и на практика се създава възможност за подчиняване на ВКС и ВАС, може да се окаже препъникамък за кабинета с втория мандат.

Това се разбра от думите на номинирания за премиер с втория мандат на ПП-ДБ Николай Денков.

„Първото ни усилие беше да направим законодателна програма. Нека да припомня, че тогава ГЕРБ-СДС и лично Борисов казаха, че ще приемат на 100% „Крумовите закони“. Вчера в правна комисия стана нещо доста различно. Част от текстовете бяха буквално осакатени. Затова е много важно да видим как ще се развие тази част. Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да приемаме текстове, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока“, каза пред журналисти в НС той.

Денков изтъкна, че в споразумението е заложено приемането на текстовете във варианта на Министерски съвет.

Вчера промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха осакатени. ГЕРБ и ДПС прокараха скандална поправка, с която падна изискването за двойно мнозинство за избора на председатели на ВКС и ВАС. Освен това те ще могат да се избират и освобождават с 13, вместо със 17 гласа. Така на практика бе отнета съдийската независимост. Това бе направено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че съдебната реформа е приоритет, пише offnews.bg.

Четете още

Избор на редактора