Зарков атакува Нинова и БСП заради главния прокурор

Сурова оценка за БСП и лидера й Корнелия Нинова даде служебният правосъден министър Крум Зарков в интервю за бТВ. Той посочи вината на соцпартията за провалената правосъдна реформа. И каза кой е истинският проблем на Нинова.

„Законопроектът за контрол над главния прокурор не беше въпрос на време, а на желание и на мнозинство“, каза Зарков пред Мария Цънцарова в отговор на въпрос защо се е забавил с внасянето на законопроекта.

„Дори да бях внесъл този законопроект по-рано, той щеше да има същата съдба. Ако имаха желание, следващия месец (януари) той щеше да бъде приет“, допълни Зарков.

„Внесох законопроекта в първия възможен момент. Този законопроект, за който се говори дълго време, беше изработен, след като получихме препоръки от различните международни институции. Този законопроект не е самоцел – освен за главния прокурор, той щеше да свали от страната ни 70 осъдителни решения от Страсбург“, уточни министърът на правосъдието.

Зарков призна, че неговата партия – БСП , е била пасивна относно въпроса за контрола върху главния прокурор в 48-ото Народно събрание.

На въпроса има ли лидерския проблем в БСП, Зарков отговори: „Резултатите са нейният проблем, не опозицията – резултатите. И резултатите не виждам как ще се подобрят, ако всеки път – избор след избор, а пък те зачестяват, се прави едно и също нещо.“.

Той изрази надежда левицата да има на предсрочните парламентарни избори на 2 април повече от 9%, колкото взе на последния вот.

Четете още

Избор на редактора