Заседанието на парламента пак провалено заради липса на кворум

За втори пореден ден редовно заседание на Народното събрание бе провалено заради липса на кворум.

Това стана след два неуспешни опита за регистрация, при които не бе събран необходимият кворум за започване на заседанието. В залата отново не влязоха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ИТН, „Възраждане“ и ДПС.

При първия опит сутринта се регистрираха 110 народни представители. След почивка, при втори опит, електронната система отчете 112 депутати при необходим кворум от 121.

Вече осми ден, новата коалиция няма кандидат за председател на парламента. Днес на председателски съвет предложихме тази процедура да отпадне от дневния ред. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски на импровизиран брифинг, след като НС не постигна кворум и се разпусна.

„Хвърлят държавата в хаос – каза Свиленски. – Нямат кандидат за министър-председател, не искат да правят правителство! А днес трябваше да бъде приет законът за европейските средства, за 2,7 млрд. лв., които да стигнат до хората. Играят си с държавата, за да оцелеят собствените им интереси и бизнес интересите на тези, които се разхождаха вчера по площада. Вчера новата коалиция провали и заседанието на външна комисия, която трябваше да разгледа позицията ни по френското предложение за Северна Македония“.

Свиленски прогнозира, че вероятно пред провал са бюджетът на ДОО, който трябваше да е приет до края на тази седмица, бюджета на здравноосигурителната каса – също.

„До края на следващата седмица, трябваше да одобрим актуализирания държавен бюджет, но и това няма да стане, защото ще бъде засипан с предложения, които ще го направят неизпълним“, посочи още той.

И премиера Кирил Петков коментира от Брюксел липсата на кворум в Народното събрание.

„Не мога да повярвам, че не могат да направят кворум втори ден – каза той. – Сигурно не искат кворум, защото ги е страх, не могат да избера председател на НС, те са страхливци, които искат само да манипулират“.

Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ-СДС ще влязат в пленарна зала по три теми – Планът за възстановяване, Бюджетът и темата за Република Северна Македония.

„Въпреки че 1/3 поискахме извънредно заседание на външна комисия, до този момент то не е свикано. Председателят на комисията не си вдига телефон“, разясни тя.

От коалицията вече обявиха, че подкрепят „френското предложение“ за решаване на спора София – Скопие и призоваха за свикване на заседание на парламентарната външна комисия, където темата да бъде обсъдена.

„Гарантираме, че утре (б.р. в петък) ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение по темата за Северна Македония, ако мине днес през външна комисия“, добави Атанасова.

Тя обяви, че е възможно в петък да се гледа френското предложение, а след това да се определи такъв дневен ред, който да е важен за българското общество.

Депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев заяви, че той и колегите му от групата няма да се регистрират за заседанието, тъй като този парламент е окончателно изчерпан и няма никаква надежда управляващите да чуят гласа на разума и да работят наистина по-продуктивно.

„Дневният ред е една от причините да не сме регистрирани. Малко по-късно ще има официална позиция на партията. Внесохме предложение за създаване на временна комисия, която да провери обстоятелства около машинното гласуване. Знаехме в кои секции конкретно бихме искали проверка и ревизия на крайно некоректния машинен вот“, коментира Дренчев.

 

 

Четете още

Избор на редактора