Заседанието на парламента пропадна, няма кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, насрочено за днес, не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум – при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората – 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.
В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница и да бъде обсъден проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и санкции при неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.
Извънредното заседание беше свикано по искане на група народни представители. В залата бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният здравен министър Галя Кондева.
Предизборна кампания е, трябва внимателно да подбираме темите, по които поправките в Конституцията ни дадоха право за свикване на Народното събрание по време на кампания, коментира пред журналисти зам.-председателят на парламента Росица Кирова след първата неуспешна регистрация за начало на извънредното заседание днес:
„Днес е ден на почит към подвига на Христо Ботев, да не обръщаме всичко това в една голяма говорилня. След изборите ще може да говорим по всички важни теми, които вълнуват обществото.
Понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък са дни, в които всички колеги са заявили, че имат мероприятия по родните си места и не могат да пътуват.
Смятам, че да проведем заседание на Народното събрание в петък – преди деня за размисъл, би било още по-неразумно и доста грубо. И пак повтарям – хубаво е да се подбират внимателно темите, по които използваме това право, което ни дава Конституцията“, каза Кирова.
Днешното свикано извънредно заседание – седмица преди изборите, беше третото в рамките на предизборната кампания.
Второто заседание също не не се състоя заради липса на кворум.

Четете още

Избор на редактора