Водосвет на бойните знамена за Деня на храбростта

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в София, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската армия.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителни блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, съобщи прессекретариатът на президента.

В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят три самолета МиГ-29.

Във връзка с честване на Деня на храбростта и празника на Българската армия от Столичната община предупреждават, че се въвеждат промени в организацията на движение.

От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

на пл. „Николай Гяуров“
на паркингите на северната част на пл. „Св. Александър Невски“
на югоизточната част на пл. „Св. Александър Невски“
на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“.

От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства:

по ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „11 август“
по ул. „15 ноември“
по ул. „11 август“ между ул. „Московска“ и пл. „Св. Александър Невски“.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се разрешава престоят и паркирането на автобусите, превозващи участниците в мероприятието на бул. „Цар Освободител“ пред Археологическия музей.

От 11.30 до 12.30 часа на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Леге“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Съборна“.

Четете още

Избор на редактора