Затвориха стадиона, строен за Олимпиадата в Атина

Стадионът, построен за Олимпйските игри в Атина през 2004 г., е затворен до второ нареждане, след като прочутият му покрив, проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава, се провали на тестове за безопасност, съобщава в. „Катимерини“ в електронното си издание, цитиран от БТА.

Проучване установи, че покривът не отговаря на минималните изисквания за статично съответствие.

Фондът за управление на държавните активи TAIPED, който е собственик на спортния комплекс в Маруси, съобщи вчера, че е получил резултатите от проучване, поръчано в рамките на проект за реновиране на атинския олимпийски спортен център. Проучването разкрива, че металната структура на покрива на централния стадион и на колодрума не отговарят на изискваните от закона нива за статично съответствие.

Въз основа на тези изводи са отменени всички спортни събития на централния стадион и на колодрума. Ще бъде направено и второ проучване за потвърждаване или отхвърляне на тези резултати, съобщава вестникът.

Администраторите на стадиона изразиха съжаление за отмяната на спортната програма, но подчертаха, че безопасността на спортистите и публиката са на първо място.

За реновиране на Олимпийския спортен комплекс са предвидени средства в размер на 56,5 милиона евро. Проектите за поддръжка на стадиона са включени в Европейския план за възстановяване.

Стадионът предизвика безпокойство у правителството преди време, когато по време на футболен мач между АЕК Атина и Байерн Мюнхен се наблюдаваше люлеене на горните трибуни. През лятото на 2019 г. работата по проверката на безопасността на конструкцията беше поета от офис на специализирани инженерни консултанти.

Одитът е включвал статичен тест за адекватност на конструкцията спрямо динамичното натоварване, идващо от координираните подскоци на феновете. Резултатите показват, че централната част на стадиона е безопасна, но за горните трибуни е необходима значителна поддръжка на периметровата бетонна рамка.

Това развитие на събитията означава, че Панатинайкос ще трябва да изиграе оставащите си футболни срещи за Лига Европа у дома на своя стадион „Апостолос Николаидис“. Панатинайкос трябва да посрещне като домакин Рен и Макаби (Хайфа) за този етап от турнира.

Четете още

Избор на редактора