Затвор до гроб за словак, убил учителка на джогинг

Словак беше осъден в Дъблин на доживотен затвор за убийството на млада ирландска учителка по време на джогинг, което шокира Ирландия миналата година, предаде Франс прес.

Йозеф Пушка, който пристигнал в страната преди около едно десетилетие, беше признат за виновен единодушно от съдебно жури в Наказателния съд в Дъблин преди седмица.

Ашлинг Мърфи, 23-годишна учителка, бе намерена мъртва през януари 2022 г. на брега на Големия канал в Тюламор (Западен Дъблин), където отишла да тича в следобедните часове.

Младата жена е била намушкана 11 пъти с нож във врата, а ДНК пробата, взета изпод ноктите ѝ, съвпада с тази на Йозеф Пушка.

Според обвинението доказателствата срещу него, в комбинация със записите от камерите за видеонаблюдение, са категорични. 33-годишният баща на пет деца обаче не се е призна за виновен в навечерието на началото на съдебния процес в Дъблин преди близо месец.

В дните след убийството словашкият гражданин признава пред разследващите, че е убил Ашлинг Мърфи. По-късно, след като е арестуван, той се отказва от показанията си, като заявява, че не си спомня за случилото се и че „не знае нищо“ за убийството.

След това словакът започва да твърди, че се е опитал да помогне на жената, която била нападната от маскиран мъж, съобщава БТА.

Йозеф Пушка обаче признава, че на няколко пъти е лъгал полицията, а съдията благодари на съдебните заседатели, че не са „загубили повече време за неговите глупости“.

Убийството на Ашлинг Мърфи посред бял ден предизвика широк обществен отзвук в Ирландия и в съседна Великобритания, особено след като през предходните месеци няколко жени бяха убити на публични места, включително лондончанката Сара Евърард от полицай, който междувременно също беше осъден на доживотен затвор, отбелязва АФП.

Четете още

Избор на редактора