Защитената местност Поляните потъна в бетон

Местността Поляните в Синеморец е защитена, но само някъде на хартия. Нови снимки и видео с дрон показват горчивата реалност – Поляните вече са се превърнали в квартал. Те са публикувани от Борислав Борисов във „Фейсбук“ групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

За обслужването на нови и стари строежи районът е опасан с черни пътища – незаконни, според природозащитници. За нуждите на новодомците се правят сондажи за вода, част от тях незаконни, доколкото местните власти въобще ги проверяват.

Миналата есен бяха написани четири акта за такива сондажи. Освен липсата на необходимите документи за извършването на сондажни дейности, местната екоинспекция потвърди, че сондажите попадат в защитена местност и защитени зони.

„Това се случва в Природен парк „Странджа“ и в защитени зони от Натура 2000. Навремето кмет на Община Царево се помъчи да заличи природния парк, а екоминистър искаше да изключва зони от Натура 2000!

А родните депутати 6 поредни пъти отлагат крайния срок, за задължението по ЗУТ, всяка община да има приет общ устройствен план, като по този начин са съучастници да се строи „на парче“, коментира Борислав Борисов.

От години в района периодично се правят проверки за незаконно строителство, дори се стига до констатации, че такова съществува, но всяка пролет се установява, че нови зони са оградени и нови строежи са започнали да никнат.

Четете още

Избор на редактора