Защо загина бившият чилийски президент?

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загива, защото не напуска катастрофиралият хеликоптер. Той остава на него, за да спаси пътниците. Това съобщи бившата министърка от неговия кабинет Карла Рубилар, цитирана от чилийската национална телевизия и ТАСС.

„Сестрата на президента казва, че последните му думи са били „скачайте първи, защото ако скоча с вас, хеликоптерът ще падне върху всички ни“, заяви Рубилар.

Пинера разбира след излитането, че хеликоптерът е неизправен, и започва да се снижава над езеро, за да даде възможност на пътниците да скочат. Освен бившия чилийски президент, на борда се намират сестра му Магдалена Пинера и негов приятел заедно със сина си. И тримата са оцелели.

Според аутопсията Пинера загива вследствие на удавяне. „Ние, като прокуратура, вече сме в състояние да информираме обществеността, че причината за смъртта на бившия президент Себастиан Пинера се дължи на задушаване заради престой под вода“, каза пред репортери местният прокурор Татяна Ескивел.

Тя добавя, че причината за хеликоптерната катастрофа все още не е установена, но съдебномедицинските данни им позволяват да работят по вероятна версия. Специализиран екип прави оглед на мястото на инцидента.

Тялото на Пинера е открито в хеликоптера, на дълбочина от 40 метра, уточнява БТА.

Катастрофата става вчера. В Чили е обявен тридневен траур.

Четете още

Избор на редактора