Украинка стана Мис Япония. Държавата е в шок

Имаше расови предразсъдъци и бариери, и беше трудно да бъдеш възприета като японка“, това каза на безупречен японски език просълзената Каролина Шино, след като в понеделник беше коронясана за Мис Япония, съобщи BBC.

Моделът, родена в Украйна преди 26 години, се преселва в Япония на петгодишна възраст и израства в Нагоя. Тя е първият натурализиран японски гражданин, който печели конкурса, но победата ѝ отново разпали дебата за това какво означава да си японец.

Докато някои признаха победата ѝ като „отражение на днешното време“, други заявиха, че тя не изглежда така, както трябва да изглежда „Мис Япония“.

Преди почти 10 години Ариана Миямото беше избрана за Мис Япония като първия човек с родители от различни раси, което също предизвика полемика по онова време.

Изборът на Миямото, чиято майка е японка, а баща ѝ е афроамериканец, повдигна въпроса дали на човек със смесена раса изобщо трябва да бъде позволено да се състезава и да спечели.

Някои в социалните мрежи разкритикуваха избора на Каролина Шино за Мис Япония, защото родителите ѝ не са японци.

„Момичето, което беше избрано за Мис Япония, дори няма японска кръв, а е 100% украинка. Тя е красива, но това беше конкурсът за Мис Япония. Какво японско има в нея?“, пише потребител в социалната мрежа X.

„Ако тя беше поне наполовина японка, нямаше да има проблем. Но тя няма нищо общо с Япония, дори не е родена в Япония“, добави друг потребител.

Има и такива, които заявяват, че нейната победа е изпратила „погрешно послание“.

„Грешното послание е изпратено към японците, защото човек, който прилича на европеец, е наречен най-красивата японка“.

Други се питат дали изборът на момиче, родено в Украйна, е политическо решение.

„Ако беше родена като рускиня, тя нямаше да спечели. Никакъв шанс. Очевидно е, че сега критерият е политическо решение. Какъв тъжен ден за Япония“, гласи един от коментарите в мрежите.

Ай Вада, организатор на конкурса „Мис Япония“, сподели, че конкурсът „ни даде възможност да преосмислим какво е японската красота“.

„Убедена съм в едно – японската красота не е във външния вид, в кръвта, а съществува дълбоко в сърцето ни“, добави тя.

Това отношение е в унисон с публикацията на Каролина Шино в Инстаграм миналата година, когато получи японско гражданство, в която тя заяви, че „може и да не изглежда като японка, но че е японка в душата си“, защото е израснала в тази страна.

Когато короната беше поставена на главата ѝ и тя беше официално обявена за Мис Япония, тя заяви, че е „осъществила една мечта“.

„Признанието, че съм японка, ме изпълва с благодарност.“

Четете още

Избор на редактора