Защо шведите ядат супа от грах в четвъртък

Традицията в Швеция повелява сладко и бонбони да се похапват само в събота. А в четвъртък да се яде супа от грах.

Всъщност, в четвъртък дори се нарушава „съботното“ правило, и със супата обикновено се сервират палачинки със сладко.

Обичайно е именно в този ден да се сервира супа от грах със свинско в училищата и армията, както и това да е част от менюто на традиционните ресторанти, особено през зимните месеци.

Не е напълно ясно откъде идва тази странна на пръв поглед традиция, но едно е сигурно – тя е доста стара.

Едно от обясненията идва още от времената, когато в страната доминиращата религия е била католицизмът. Той повелява пост в петък. Затова и в деня преди това е трябвало да се похапне по-обилно.

Така през XV век се появил обичаят в деня преди поста хората да се засищат добре с евтината и лесна за приготвяне супа от жълт грах, към която се добавят парчета осолено свинско месо, както и горчица – за месото.

Към това се добавяли и палачинките – със сладко и захар като още едно добре засищащо ястие преди петъчния пост.

Смята се, че самата супа от грах е била обичайна за трапезата в Швеция доста преди това – грахът е бил консумиран по тези земи още от времената на викингите.

Но от времето на постите ѝ е определен денят четвъртък, както и привидно странната комбинация с палачинки.

Обичаят за добро засищане в четвъртък се приел толкова добре, че дори и след като Швеция преминава към протестантството, което не изисква пост в петък, традицията за супа от грах и палачинки останала.

До степен, че легендата гласи, че през 1577 г. крал Ерик XIV бил отровен, след като в граховата му супа бил сложен арсен. Всъщност, доказано е, че кралят е бил отровен, но не и че смъртоносното вещество е било в ястието му. Някои дори твърдят, че кралят е ял супата в четвъртък и традицията започва в негова памет.

Има и още едно обяснение защо тази супа се яде точно в четвъртък – навремето прислужниците са работели именно тогава само по половин ден, затова и са готвели лесната супа.

И така е и до днес – много от традиционните ресторанти в страната, кафенетата и столовите на работните места и в училищата предлагат в четвъртък супа от грах със свинско и палачинки със сладко от боровинки. В армията пък това е официално прието меню още от Втората световна война, пише webcafe.bg.

Четете още

Избор на редактора