Защо яйцата се боядисват в четвъртък и събота

Традицията да се боядисват яйца за Великден в четвъртък и събота има религиозно значение. В Християнството четвъртък е денят, в който Исус Христос яде последната си вечеря с учениците си преди да бъде предаден на разпятие. Събота е денят, в който Исус е погребан, преди да възкръсне в неделя.

Боядисването на яйца в тези дни е символ на новия живот, който идва с възкресението на Христос. Първото яйце се боядисва в червено, което е цветът на кръвта и символ на жертвата на Христос, както и в други ярки цветове, които представляват радостта и новия живот.

Така чрез боядисването на яйца в четвъртък и събота, християните изразяват своята вяра в възкресението на Христос и радостта, която това събитие носи за тях.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет. Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден, съобщава Дарик нюз.

Четете още

Избор на редактора