За Великден 260 000 са празнували у нас, 75 000 в чужбина. За 1 май ще е обратното

Около 260 000 българи са пътували в страната, а 75 000 в чужбина по време на великденските празници. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. Основните дестинации в странство са били естествено Гърция и Турция.

„Големият брой почивки се реализират от вътрешните пазари. Насърчаването на вътрешния туризъм създава работни места и подобрява местните икономики“, каза пред бТВ директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов.

Данните сочат още, че разходите за почивка в България са били средно 380 лв., а в чужбина 425 лв.

„Хората пътуват до близки места, в Турция заради шопинг, в Гърция, защото имат установени места, на които ходят. Свикнали са“, коментира Драганов.

Отчетен е ръст от 19% в туристите, посетили България през зимния сезон.

Той заяви, че се очаква много силен летен туристически сезон. „С 40% са се увеличили ранните резервации за почивка през лятото тази година. Възстановяваме целия британски пазар, много голям интерес от Полша, Словакия, Израел“, разкри Румен Драганов

И тази година по традиция хиляди българи масово ще прекарат празничните дни около 1 и 6 май в Гърция. Натовареният трафик към южната ни съседка започна още от петък. Много семейства са събрали почивните дни с отпуски, за да открият летния сезон на Бяло море. Там в момента цените на нощувките във вили и хотели са около 50-60 евро.

За активния сезон обаче курортите вдигат цените с 25-30%, по данни на туроператори. В Халкидики вили с две-три спални започват от 200 евро на вечер. Ако са на първа линия и луксозни – цената може да е 2000 евро на вечер. Подобни са цените и в друга предпочитана дестинация – Олимпийската ривиера.

„Хората предпочитат самостоятелно настаняване във вили и апартаменти. Но това не излиза по-евтино от организирани почивки“, коментира по Нова тв туроператорът Георги Кунчев. Според него ръстът на ранните записвания с 20% показва, че въпреки по-високите цени почивката в Гърция ще е много търсена това лято.

„Местата се пълнят 2-3 месеца напред. Освен Халкидики и Олимпийската ривиера има силен интерес и към островите. Почивки на Корфу и Крит се продават много добре. Дори и круизите из гръцките острови, където сумите са доста по-високи, стават популярни“, посочва Кунчев. Цената на пет дневен круиз, който тръгва от Атина, започва от 1600 лева на човек.

За туристите, които планират да посетят Гърция в почивните дни, е важно да имат предвид, че на 1 май почти всичко е затворено. Заведенията обаче работят. Осен това по традиция Международният ден на труда в Гърция се отбелязва със стачка, коета засяга всички видове транспорт.

Засега само самолетните връзки остават без промяна, ако авиодиспечерите не обявят до понеделник спиране на работа. Ако искате да пътувате до някой остров, е добре да се предвиди, че в понеделник няма да може да се пътува обратно.

Значително по-скъпа ще излезе лятната почивката на българските туристи в Турция. „В момента средно хотелите са вдигнали цените с 15-20% и почивката в бюджетен хотел за 7 дни излиза между 800 и 1200 лв.

Оттам нататък започва да расте според категорията и периода на настаняване“, посочи Джемал Лютфи, управител на „Караджъ турс“. „До 50% се очаква да скочат цените в пика на сезона. Вече има хотели, които за определени периоди са запълнени. Колкото повече е търсенето, толкова повече се вдига и цената“, казва Лютфи.

Обезценката на турската лира в случая не помага много за прекарване на евтини летни ваканции. Причината е, че самият характер на управление на туристическите курорти и хотели в Турция. Те са собственост на инвеститори и са преотдадени с дългосрочни договори на фирми, които да ги оперират. И не може да повече да трупат загуби“, коментира Румен Драганов от Центъра за анализи в туризма.

Още по темата

Избор на редактора