34 сладкари на Фестивала на торта Гараш в Русе

Трийсет и четирима любители сладкари се включиха във второто издание на фестивала на тортата „Гараш“ в Русе. Това съобщи заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова.

Празникът на сладкия шедьовър неслучайно се организира в крайдунавския град. Според изследвания торта „Гараш“ е създадена в Русе – в града, известен като „Малката Виена“. Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на 19-и век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта „Сахер“.

„Вярвам, че това е подходящият фестивал за нашия град. Торта „Гараш“ си отива на Русе“, каза Стефанова.

Любителите сладкари представиха както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Председателят на журито шеф Ради Стамболов издаде и рецептата за най-вкусна торта „Гараш“.

„Трябва да има пет орехови платки, както и равно количество крем и платка. Това е единствената безглутенова торта за времето си, тъй като няма никакво брашно, а отгоре е с много нежен ганаш – комбинация между сметана и шоколад. Навремето са я поръсвали с кокос, но най-оригиналният вариант е с шамфъстък“, каза шеф Ради Стамболов.

Фестивалът предлага конкурси, състезания, кулинарни работилници и демонстрации. Той ще завърши тази вечер с концерт на известния рапър Нана и със заря.

Четете още

Избор на редактора