5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

За година сиренето e поскъпнало с 57%, а кашкавалът – с 47

Средно по борсите цените на млечните продукти да се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега, а до щанда в търговската мрежа ръстът е още по-голям, съобщава Nova.

Така в магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв.

От бранша обясниха, че разходите са изхранване на животните и за преработка на млякото са скочили поне двойно. Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро.

“Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47% ръстът на годишна база, при сиренето е 57% спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40%”, обясни Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до транспортирането на суровината до мандрите.

“Първо – за да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100%”, казва Зоров.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини