Как ще ги стигнем африканците, или да въртиш волана с 16 промила в кръвта

Бензин или алкохол в кръвта? Кой е по-добрият вариант?

И в двата случая подобни находки при шофьорите са опасни. Вече седмица у нас тече специализирана полицейска акция, която има за цел да лови пияни и дрогирани водачи на МПС-та. В сряда в София бе заловен мъж да върти волана с 5,11 промила в кръвта. Но даже и при тази негативна статистика сме далеч от рекорда и тук е мястото да си зададем въпроса – как ще ги стигнем африканците?!

Именно в РЮА е шампионът по промили в кръвта. Там полицията е заловила водач с извънземните 16 промила зад волана на Mercedes-Benz Vito. В буса са се возили още жена, 5 момчета и 15 овце, откраднати от ферми в околността.

Според повечето медицински източници концентрация от над 4,0 промила води до смърт. Заловеният не само е оцелял след четирикратно по-висок показател, а и е шофирал в компанията на крайно колоритни спътници, при това – без да катастрофира.

Само може да се предполага какви други алкохолни феномени се срещат на територията на Африка. На Черния континент се намират 8 от 13-те държави, в чието законодателство липсват официални забрани за управление на автомобил след употреба на алкохол.

В Ангола, Буркина Фасо, Габон, Етиопия, Коморските острови, двете републики Конго (Бразавил и Киншаса) и Того на практика няма юридическа санкция за пияни водачи.

От Полша е още един абсурден случай. Мъж от Вроцлав катастрофира с изумителните 14,8 промила, при това умира не от интоксикация, а от раните си вследствие удара с колата. Кръвта му е тествана 5 пъти от изумените патолози и… няма грешка – промилите излизат едни и същи.

Какво е пил? Чист 95% алкохол, който е взел от химическия завод, където е работил. Поне така твърди негов колега.

Нашият „отличник“ е Петър Петров от Пловдив. През 2004 г. 67-годишният тогава мъж е арестуван, след като е предизвикал катастрофа, в която е ранен. Дрегерът отчита 9,14 промила алкохол в кръвта.

Като теглим чертата, повече от ясно е, че много „наздраве“ не е на здраве.

Четете още

Избор на редактора