Дълбоководни загадки. Риби поглъщат светлината и стават невидими

Да погълнеш светлина и да станеш невидим. Това не е приказка, а реалност. И то в наши дни. Морски биолози се натъкват на 16 отделни вида риби, които стават невидими в морето, като поглъщат 99,95% от светлината, която ги заобикаля.

Карън Озбърн от Националния природонаучен музей на Смитсониън и нейни колеги документират дълбоководни риби от борда на изследователски кораб. Работят близо до залива Монтерей, Калифорния, когато откриват нещо крайно необичайно.

Когато Озбърн се опитва да направи снимки на саблезъб (Anoplogaster cornuta) – дълбоководна риба с големи, остри зъби, всичко, което успява да улови, са контурите на съществото. Въпреки опита си да снима тези животни с помощта на специални настройки на камерата си, тя не може да улови никакви детайли в изображенията, сякаш саблезъбите са погълнали цялата светлина.

Тогава Озбърн си спомня, че не за първи път има проблеми със заснемането на дълбоководни риби, пише nationalgeographic.bg.

„И преди съм опитвала да снимам дълбоководни риби, без успех. Получих само ужасни снимки, на които не се виждаха никакви детайли“, казва Озбърн. „Как така ги осветявам с два стробоскопа и цялата тази светлина просто изчезва?”

След задълбочено изследване екипът установява, че камерите не могат да заснемат животното в детайли поради меланина, който се намира в слой от кожата на рибата. Същият пигмент е отговорен за оцветяването на кожата и косата на хората. При рибата обаче меланинът позволява на животното да абсорбира повече от 99,5% от околната светлина. Така то става почти невидимо в морето. „На практика това е супер ефективен светлинен капан“, казва Озбърн. „Светлината не се връща назад, нито преминава напред. Просто навлиза в този слой и изчезва.“

Озбърн и нейният екип идентифицират 16 вида риби, поглъщащи повече от 99% от светлината, която достига кожата им. За изненада на учените се оказва, че рибите нямат общ прародител, а всеки от тези видове е развил адаптацията независимо един от друг. Възоснова на това може да се предположи, че в света има още десетки видове ултрачерни риби, които тепърва трябва да бъдат открити. Но, така или иначе, ние познаваме съвсем малка част от това, което се крие в океанските дълбини.

Четете още

Избор на редактора