Търси се нова Промяна!

Какво се случи на местните избори?

  1. ГЕРБ вече няма хегемония в местната власт, но остава първа политическа сила. Има най-много общински кметове и спечели непрекия двубой с ПП-ДБ в пропорционалния вот (за общински съветници) в съотношение 2 в 1.
  2. ПП-ДБ направиха значим пробив в местната власт като вземат кметските столове в София, Варна и на още две-три места. Това е и много – в сравнение с досегашното им присъствие в местната власт, и малко – защото са управляваща сила, която има притенции да бъде алтернатива на ГЕРБ.
  3. Победата на Васил Терзиев в София силно нагарча – на фона на категоричното надмощие на формацията в изборите за ОС, фотофиниша с Ваня Григорова и очевидно неубедителния кандидат. Сравнение: унгарската опозиция взе Будапеща в сблъсък с Орбан, който управлява с авторитарно-популистки стил. Турската опозиция взе Истанбул в сблъсък с автократа Ердоган (друг е въпросът, че с победите в тези знакови градове опозиционният пробив в двете страни приключи). В София демократичните сили за една бройка не изтърваха кметския стол, защото се компромитираха с колаборацията си с Борисов и Пеевски.
  4. Порочната сглобка отблъсна още повече хората от политиката, най-вече активните. Справка – избирателната активност на първия тур беше видимо по-ниска от 2019 г. а в София (36%) – с 4-5 пункта по-ниска от тази на последните парламентарни избори. На фона на масовото недоволство от Фандъкова и „ремонта на ремонтите“.
  5. Активното мероприятие на ДАНС, ЦИК и кукловодите срещу машинния вот сигурно е разколебал някои избиратели, но пък можеше да има обратен ефект – наказателен вот, който обаче не се случи.
  6. Битката за лявото, каквото е останало от него, и както е разбирано в България, е открита. Не вярвам Григорова да може да поведе БСП (дори не й е член), но контурите на един нов ляв проект са ясно очертани. Заявката е той да е социален (рязка разлика с БСП на Нинова) и русофилски.
  7. ДПС си взе своето и дори добави малко към него.
  8. „Възраждане“ не напрани голям пробив, но влезе в местната власт. Нища чудно обаче при очертаващата се още по-ниска избирателна активност на Евроизбори 2024 (вот с и без това ниска активност, в който доминират евроскептиците) да стане първа политическа сила.

9. Корпоративният вот става все по-силен. Не толкова чрез бизниссдружения – партии, а вследствие на раздробените местни парламенти, където „чорбаджиите“ могат да пазаруват много по-лесно и по-евтино.

  1. Сглобката остава, до местните избори например, но ГЕРБ и ДПС (в парламента) ще искат и ще могат да консумират все повече властови ресурси.
  2. Търси се новата Промяна!

От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора