23.8 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Двама премиери режат лентата на газовата връзка с Гърция

Междусистемната газовата връзка между Гърция и България ще бъде официално въведена в експлоатация на специална церемония в района на гр. Комотини днес.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и българският му колега Кирил Петков са сред официалните гости на събитието. Заедно с тях ще бъде и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Връзката ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло – всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини