За първи път аптеките в САЩ продават хапчета за аборт

За първи път аптеките на дребно в САЩ могат да отпускат хапчето за аборт „Мифепристон“. Това се случва след промяна, извършена от администрацията на Байдън.

В момента пациентите получават този лекарствен продукт чрез доставчик на здравни услуги като част от схема с две лекарства, която е безопасна и ефективна за предизвикване на аборт. Тя се приема в рамките на 10-12 седмици след забременяване и предизвиква медикаментозен аборт, предаде БBBC.

Новитe правила значително разширяват достъпа до аборт чрез медикаменти. Според новите правила все още се изисква рецепта, но жените вече ще могат да закупят необходимото им хапче в аптека.

Хапчетата за аборт станаха по-търсени след миналогодишното решение на Върховния съд, отменящо федералното право на аборт. Повече от половината аборти в САЩ вече се извършват с хапчета вместо с оперативна намеса, посочва институтът Guttmacher.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) заяви, че окончателно ще премахне изискването за пациентите да получават рецепта. Във вторник FDA актуализира уебсайта си с новите изисквания, като каза, че лекарството „може да се отпуска от сертифицирани аптеки или под наблюдението на сертифициран лекар“. Danco Laboratories и GenBioPro, двете американски компании, които произвеждат лекарството, потвърдиха в отделни изявления, че агенцията ги е информирала за решението си.

Четете още

Избор на редактора