За първи път арменски филм в краткия списък за „Оскар“

Сърцераздирателна история на човек, попаднал в затвора заради вратовръзката си, се превърна в първата арменска продукция, успяла да влезе в краткия списък на наградите „Оскар“ в категорията за най-добър чуждестранен филм, предаде Ройтерс.

„Повечето филми, които са направени за Армения, наистина обикновено се въртят около геноцида. Исках да направя филм, който да е приятен за арменците, и нещо, което да се свърже с неарменци“, казва американският актьор Майкъл А. Гурджиян, който е режисьор и сценарист на филма. Той е и в главната роля.

Сниман в Армения с предимно местен актьорски състав и екип, Amerikatsi е и опит да се възстанови филмовата индустрия на страната, която загуби своя път след обявяването на независимост от СССР през 1991 г.

„Филмът разказва за оцеляването и издръжливостта. Въпреки това е много обнадеждаващ и игрив“, казва Гурджиян, чийто покоен баща е арменец.

Продукцията разказва историята на Чарли, американец, който е  репатриран в тогавашна съветска Армения след Втората световна война, след което се озовава зад решетките.

От килията си той открива, че може да наблюдава какво се случва в намиращ се наблизо апартамент и започва да живее измислен живот като този на обитателите на жилището.

Създаването на филма само по себе си е изпитание за находчивост.

Снимките, прекъснати заради пандемията от КОВИД-19, продължават седем месеца. По времето им избухват пограничните сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбелязва Ройтерс.

„Имахме актьори и част от екипа, които отидоха и се сражаваха. Така че със сигурност беше предизвикателство да направим този филм. Но всички пречки, с които се сблъскахме, всъщност направиха по-добър филма“, казва Гурджиян.

Премиерата на Аmerikatsi се състоя на филмовия фестивал в Удсток през 2022 г., припомня БТА.

Гурджиян ще разбере дали филмът е успял да излезе от краткия списък и да получи номинация за наградите „Оскар“ на 23 януари т. г.

Четете още

Избор на редактора