За сефте бивш US президент пред наказателен съд

Съдията от Ню Йорк по делото срещу Доналд Тръмп, заведено срещу него заради това, че той е купил мълчанието на порнозвезда, днес отхвърли второто предложение на бившия президент на САЩ да си направи самоотвод, предаде Ройтерс.

Тръмп се опита да отстрани съдията Хуан Мерчан на основание, че работата на дъщеря му във фирма за политически консултации с клиенти от Демократическата партия, представлява конфликт на интереси.

Тръмп е първият бивш американски президент, който застава пред наказателен съд, което може да усложни опита му да се върне в Белия дом. Прокурори от щата Ню Йорк го обвиняват във фалшифициране на документи за прикриване на плащане в размер на 130 000 долара в последните дни на президентската кампания през 2016 г., за да купи мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс за сексуален контакт с нея през 2006 г., за който порноактрисата твърди, че са имали, а Тръмп винаги е отричал това.

Въпреки че делото се разглежда от някои правни експерти като най-маловажно от четирите наказателни дела срещу Тръмп, то е единственото, за което е гарантирано, че ще бъде разгледано преди изборите в САЩ на 5 ноември, посочва Ройтерс.

Тръмп не се признава за виновен. Ако бъде осъден по него и ако същевременно победи на президентските избори той все още може да заеме длъжността, но социологическите проучвания на Ройтерс/Ипсос показват, че ако бъде признат за виновен това може да влоши перспективите пред него.

Преди да влезе в съдебната зала, Тръмп отбеляза: „Това е безобразие. Това е политическо преследване“. Причината за разследването на случая стана публикация на „Уолстрийт джърнъл“ през януари 2018 г. Според вестника месец преди Тръмп да спечели изборите през 2016 г., неговият адвокат Майкъл Коен е платил на Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифорд) 130 000 долара, за да не разпространява информация за връзката си с Тръмп през 2006-2007 г.

През 2018 г. Майкъл Коен се изправи пред съда по няколко обвинения, едно от които е за нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп, по-конкретно за плащанията към Сторми Даниълс. По това време прокурорите не повдигнаха обвинения срещу Тръмп, позовавайки се на имунитета на държавния глава. През ноември 2022 г. обаче прокуратурата в Манхатън започна ново разследване.

По останалите три наказателни дела Тръмп е обвинен в неправилно боравене с класифицирана информация и в опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., на които той загуби от демократа Джо Байдън, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора