За първи път брат и сестра в кандидатските турнири

Индийци спечелиха силните турнири на остров Ман, които определиха по двама участници при мъжете и при жените в Турнирите на кандидатите за световните титли догодина в Торонто, Канада.

Видит Гуджрати е победителят на FIDE Grand Swiss 2023, след като спечели в последния кръг срещу Александър Предке и завърши с 8.5/11 точки в един от най-силните отворени турнири за всички времена.

Освен $80 000 за първо място, Видит си осигури място в турнира на кандидатите за 2024 г. Към него ще се присъедини вторият в класирането Хикару Накамура , който спечели $60 000 за резултата си от 8/11 точки.

При жените Ваишали Рамешбабу завърши с равенство, за да достигне 8.5/11 точки и да спечели $25 000 за първо място, както и място за Турнира на кандидатите през 2024 г. За първи път брат и сестра ще се състезават кандидатските турнири за световнитеп титли при мъжете и при жените (Прагнананда Рамешбабу се класира чрез Световната купа на FIDE през 2023 г. в Баку).

Украинката Анна Музичук също остана непобедена в турнира и с пет победи и шест равенства, тя се нареди на второ място и спечели $17,500, както и място за кандидатския турнир при жените.

Как се представиха българските участници?

Антоанета Стефанова завърши на шесто място при жените, а Иван Чепаринов на 16-o при мъжете.

Четете още

Избор на редактора