За първи път българин преплува протока Кук

Петър Стойчев, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон, записа ново сериозно постижение в кариерата си. Той се превърна в първият българин, преплувал протока Кук, свързващ Южния и Северния остров на Нова Зеландия, уточнява БТА.

Стойчев успя, въпреки изключително тежките условия – много силен вятър, големи вълни и силно течение. Кук по принцип е считан за един от най-опасните протоци в света. Дистанцията между островите е около 26 километра в права линия, а Стойчев плува над 20,7 морски мили (над 38 километра) в тежките условия от Южния към Северния остров. Той преплува протока Кук за 6:51 часа – най-добро време за сезон 2023/2024.

„Сбъднах още една своя мечта. Горд съм да бъда първият българин, постигнал това“, заяви Петър Стойчев.

„Стартирахме малко преди 6 часа сутринта. Температурата на водата беше 14 градуса. В първите два часа условията бяха малко по-нормални. После задуха страшно и се вдигнаха големи вълни. Но съм много щастлив, че успях. След като се качих в лодката след преплуването, от екипа ми казаха, че са изумени, че съм успял за под 7 часа в тези условия, очаквали да е поне за 10 часа. За мен е важен самият факт, че отново развях българското знаме след сбъдната мечта“, добави той.

Четете още

Избор на редактора