За първи път във футбола: Съдия показа бял картон

За първи път в историята на футбола съдия показа бял картон. Това се случи в 1/4-финала от турнира за купата на Португалия при дамите между „Бенфика“ и „Спортинг“ (Лисабон).

Феновете са свикнали играчите да получават жълти и червени картони, когато нарушат грубо правилата на играене, но сега реферите в Португалия имат още един инструмент на разположение – бял картон.

Вдигна го главният арбитър Катарина Кампос. За разлика от жълтите и червените картони, белите не са за наказание, а за да се възнагради поведение в духа на феърплея. По време на двубоя в Лисабон фен на трибуните се оплака, че не се чувства добре малко преди почивката. Лекарите на двата отбора веднага се притекоха на помощ и човекът бързо се възстанови.

През второто полувреме, когато Бенфика водеше с 3:0, и двата медицински щаба се втурнаха на терена, за да помогнат на една от състезателките. Тя изрази с жестове, че се чувства зле, а медиците от двата отбора обединиха усилия, за да окажат помощ, пише dsport.bg

Показаният феърплей подкани съдията да извади белия картон и признае спортсменския дух на лекарите.

Нововъведението на ФИФА засега се използва само в Португалия. То е част от инициатива на световната централа за насърчаване на етичните ценности в спорта.

Иначе „Бенфика“ се класира за 1/2-финалите след категоричен успех с 5:0 над „Спортинг“ пред 15 032 зрители. Това е нов рекорд по посещаемост на женски мач в Португалия.

 

РЕКЛАМАspot_img