За първи път в Габрово: 24-часов театрален маратон

24-часов театрален маратон в Габрово ще се реализира благодарение на партньорството между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Малка театрална компания“. Събитието е озаглавено „Театър-24“, а неговите организатори го наричат „маратонски празник“.

„В годините на пандемията независимите организации като нашата започнаха да стават видими. Дотогава бяхме в периферията, докато не се затвориха всички културни институти и в министерството разбраха, че има и доста независими артисти. Тогава започна едно раздвижване“, коментира в предаването „Изотопия“ Емил Йорданов, съосновател на „Малка театрална компания“, която отбелязва 10 години от създаването си. По думите му хубаво е, че голяма част от независимите трупи и артисти в страната вече са готови да отстояват правата си.

„Това, което „Малка театрална компания“ успяха да направят не само в Габрово, но в целия регион и за целия театрален сектор, е доста голяма крачка. Държавният сектор трябва все повече да търси форми на колаборация с независимия сектор“, смята Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Той е категоричен, че времената са се променили и двата сектора не бива да бъдат противопоставяни. Според него следва да се преосмисли и преразгледа санкцията за копродукция между държавен театър и независими артисти и частни трупи, която се изразява в орязване на субсидията.

Театралният маратон в Габрово ще протече в 24-часов формат.

„Решихме да вдигнем малко летвата и да видим доколко публиката е готова да се гмурне в едно такова предизвикателство – 24 часа да е в света на театъра. Експеримент е. Няма прецедент, за който да се хванем“, поясни Емил Йорданов. Той не крие надеждите на организаторите особено в нощния часови пояс да привлекат младежката аудитория.

В програмата са заложени интерактивни спектакли, стендъп комедия, театромати, творчески срещи, ателиета и работилници. Театроматът е куклен жанр – театрална кутия, която в рамките на 5 минути представя спектакъл само за един зрител.

„Там са един срещу друг един актьор със своя театромат и един зрител насреща. Предвидили сме през нощта да направим т.нар. променаден театър, в който публиката се движи от една локация към друга и действието се развива на различни места. Също така сме предвидили през нощта театрално-музикален джем сешън“, разказа още Емил Йорданов.

Театър на сандъче пък е традиционна антична форма на театър, която е възстановена от „Малка театрална компания“, като зрителите на фестивала ще видят и подобен формат.

„Театър 24“ ще протече от 18.00 ч. в петък (29 септември) до 18.00 ч. в събота (30 септември). Достъпът до представленията и активностите в програмата е с вход свободен. Осигурени са безплатни нощни театробуси.

Четете още

Избор на редактора