За първи път кракът на папа стъпи в Монголия

Папа Франциск пристигна днес в Монголия, предаде ДПА.

Това е първата папска визита в тази страна. Франциск довери, че е очаквал с нетърпение да пътува до „сърцето на Азия“.

86-годишният предстоятел на Римокатолическата църква пристигна в монголската столица Улан Батор, където беше посрещнат от министърката на външните работи Батцецег Батмунхийн.

Понтификът беше приветстван от млада жена, която му предложи чаша сушено кисело мляко – монголски специалитет – традиционен местен обичай за гостоприемство.

Франциск е предвидено да остане в Монголия до понеделник. След нощния полет днешният ден ще бъде почивен за папата.

Официално визитата му започва утре, когато трябва да се срещне с монголски политически лидери. След това е предвидено Франциск да отправи публично послание и да се срещне с духовници.

Предвидена е и среща с духовни лидери от различни религии, като на нея ще присъства и проповедник от руската православна църква в Улан Батор.

Монголия има сравнително малка католическа общност, която наброява общо 1500 вярващи и 25 свещеници. Основните религии в страната са будизмът и шаманизмът. Съответно съществен част от посещението на папата е диалогът между религиите, отбелязва ДПА.

Слабо населената Монголия, заобиколена от две суперсили като Русия и Китай, е млада демокрация.

Франциск каза, че тази визита ще му позволи да „прегърне една Църква, малка като брой вярващи, но преизпълнена с вяра и голяма в проявяваното милосърдие“. Папата добави, че е очарован от тишината и необятността на страната.

Независимо че католическата й общност е малка, Монголия има най-младия католически кардинал – 49-годишният италианец Джорджо Маренго, който оглавява апостолическата префектура на Улан Батор от 2020 г.

Посещението на Франциск в Монголия е едно от трите му пътувания през последните два месеца. В началото на август той взе участие в Световните дни на католическата младеж в португалската столица Лисабон, а в края на септември ще бъде за два дни в Марсилия, Франция.

От известно време папата има здравословни проблеми. Поради жестоки болки при ходене той се придвижва с инвалидна количка. Тази година вече два пъти беше настаняван в болница – първо заради пневмония, а после, през юни, за операция от херния.

Макар че християнството е представено в региона от стотици години, присъствието на Католическата църква в Монголия е разрешено едва от 1992 г., след като в страната пада комунистическото правителство, съюзено със Съветския съюз, и в конституцията е записана свободата на вероизповеданията, посочва ДПА.

Оттогава Светият престол и Монголия поддържат дипломатически отношения, а няколко мисионерски ордена, сред които и „Мисионери на милосърдието на Майка Тереза“, се грижеха за малката общност през първите три десетилетия от нейното съществуване.

Четете още

Избор на редактора