За първи път САЩ изпълни смъртна присъда с азот

Американският щат Алабама екзекутира осъден на смърт чрез задушаване с азот – нещо което се случва за първи път и беше разкритикувано предварително от ООН като съпоставимо с форма на мъчение, предадоха световните агенции и БТА.

Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше потвърдена през 1996 г. заради убийството на жена, поръчано от нейния съпруг.

Кенет Юджийн Смит бе екзекутиран в затвора в Атмор. Смъртта му е настъпила в 20,25 ч. местно време вчера (2,25 ч. по Гринуич днес), 29 минути след началото на екзекуцията, обяви главният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Екзкуцията на Смит беше първата в САЩ за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички с помощта на летална инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в САЩ се използва нов метод.

На 17 ноември 2022 г. беше направен първи опит да бъде екзекутиран Кенет Смит със смъртоносна инжекция, но екзекуцията беше анулирана в последния момент, тъй като интравенозната система, с която да се влее смъртоносният разтвор в организма на Смит, не можа да бъде поставена рамките на отреденото от закона време.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия, или недостиг на кислород.

Четете още

Избор на редактора