Големите летища в Европа рязко намаляват полетите

Нова криза очаква Европа – няколко големи летища на Стария континент намаляват броя на полетите през лятото. Причината е недостиг на служители, информира Ройтерс.

Летищните власти на лондонското летище „Гетуик“ вече оповестиха редуцирането. То ще принуди редица авиокомпании да отменят част от полетите си. Второто по големина летище на британската столица ще ограничи броя им до 825 на ден през юли и до 850 през август. Решението е взето поради рязкото увеличение на въздушния трафик дни преди началото на лятото.

Подобно е положението и на летище „Схипхол“ в Амстердам. Там ще наложат лимит на броя на пътниците, които ще бъдат обслужени през идните месеци – летището ще приема по 70 000 пътници на ден, което е с 13 500 по-малко от обичайното. Причината също е липсата на достатъчно служители. Френскo-нидерландският авиопревозвач „Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) също ще трябва да отмени част от полетите си. .

Преди дни авиокомпании в САЩ отмениха над 14 000 полета, „заразени“ от същия проблем като в Европа. Една трета от полетите на летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк в четвътък отпаднаха.

 

Четете още

Избор на редактора