6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Зверски скок на ваксините срещу ковид – до 130 долара за доза

Американската компания “Пфайзер” (Pfizer) планира да увеличи четворно настоящите цени на своите ваксини срещу коронавирус в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фармацевтичният производител, който заедно с германския си партньор “Бионтех” (BioNTech) разработва и продава ваксина срещу вируса, се насочва към цена от 110-130 долара за доза, предава БТА.

Това ще стане веднага, след като Съединените щати преминат към свободното им предлагане на търговски принцип през следващата година.

Извън САЩ “Пфайзер” вече има сключени договори с правителствата на много страни, продължаващи до 2023 г., на цени, които вече са фиксирани.

Анализаторът на “Уелс Фарго” (Wells Fargo) Мохит Бансал твърди, че новите американски цени биха добавили от 2,5 до 3 милиарда долара към годишните приходи на компанията.

Публичното обявяване на новите цени ще даде “зелена светлина” за конкурентите на “Пфайзер” – “Модерна” (Moderna) и “Новавакс” (Novavax) – да се стремят към цени на своите продукти в същия диапазон.

По-рано “Модерна” обяви, че очаква за търговски цени за ваксината си в диапазона от 64 до 100 долара за доза. Анализатори на Уолстрийт прогнозираха подобни скокове на цените заради слабото търсене на ваксини, заради което производителите трябва да повишат цените, за да изпълнят прогнозите си за приходи идните години.

Засега актуализираните бустерни ваксини срещу коронавирус, които са насочени и към вече познатата версия на вируса, и към новите подварианти на Омикрон, изостават от нивото си на продажби от миналата година.

Около 19,4 милиона американски получиха актуализирана бустерна доза през първите седем седмици от пускането й.

През първите седем седмици от кампанията за реваксинация през миналата година над 27 милиона души получиха третата си ваксина, въпреки че само по-възрастните и хора с отслабен имунитет отговаряха на условията към тогавашния момент.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини