И в прогимназията часовете стават по 40 минути

В V, VI и VII клас звънецът вече ще бие след 40 вместо след 45 минути във всички училища, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане днес – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове.

Ето защо Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас – отново с половин час седмично.

Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебното време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите.  Синдикат „Образование“ например не е съгласен, защото това ще отнеме част от отпуска на учителите.

В същото време данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040.  В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година.

Промяната не се обсъжда за първи път. От РЗИ още преди пет години отказваха да заверяват учебни разписания по 45 минути, защото тези пет минути повече травмирали учениците.

Четете още

Избор на редактора