Здравният министър съди прокуратурата за 70 000 лв.

Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова е завела в Софийския градски съд съдебен иск за 70 000 лв. неимуществени щети срещу прокуратурата.

Причината е съобщението на магистратите, че е извършила престъпление от висока обществена опасност и е привлечена като обвиняема за това, че в национален ефир е изказала притеснения за липса на достатъчно лекарства в началото на пандемията от коронавирус.

В ролята си на председател на Българския фармацевтичен съюз. Тогава Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които предупреди за възможен недостиг на лекарства. Държавното обвинение изтълкува това като престъпление и я подведе под отговорност. През август 2021 г. СГС оправда Сербезова, като съдията подчерта, че тя не само не е всявала паника, ами е била полезна за обществото.

Проф. Сербезова посочва в исковата си молба, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и притеснения. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя припомня, че прокуратурата е оповестила и на сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.

Четете още

Избор на редактора