12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Одобриха четвърта игла за ваксините срещу КОВИД-19

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на четвърта доза (б.р. втори бустер) ваксина срещу КОВИД-19 при всички желаещи на и над 18 години.

Уточнява се, че втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първата, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории:

  • Хора със слаба имунна система
  • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия
  • Пациенти на хронична диализа
  • Пациенти с онкохематологични заболявания
  • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора
  • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с КОВИД-19
  • Възрастни на и над 65 г.

Позицията на Експертния съвет идва след препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) и РНК ваксина срещу КОВИД-19.

Втора бустерна ваксина срещу КОВИД-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в него ще бъде посочено 4/4. Той ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини