Летище и автомобилна писта край Хасково

Местният парламент на Хасково даде зелена светлина за изграждане на летище „Узунджово“ с мото писта по предложение на съветника Иван Минев.

Общинският съвет се съгласи летището да бъде лицензирано, като община Хасково се снабди с лиценз за летищен оператор и удостоверение за есплоатационна годност.

За летището и автомобилната писта има осигурени два съседни терена в землището на село Узунджово.

В единия имот е разположено бившето военно летище „Узунджово“. Първият полет там е извършен през 1953 г., а последният през 2003 г.

До 2002 г. в експлоатация е било и летище „Малево“, също под шапката на Министерството на отбраната, където са се обучавали млади пилоти и парашутисти. Впоследствие летището е приватизирано и към момента там не се извършва авиационна дейност.

Близо до Хасково още две бивши летища – „Криво поле“ и „Горски извор“. Там също не се извършва дейност.

Пистата за излитане и кацане на летище „Узунджово“ е дълга 2200 метра. Към нея има прилежащи пътеки за рулиране и самолетни хангари.

Според съветника пистата е годна за използване за целите на леката авиация, което може да има мощно икономическо въздействие върху региона.

Според него летището има потенциал да развие редовни полети за Русе, Варна и др., а когато бъдем приети в Шенген, ще могат да се извършват и международни полети, без да се налага необходимостта от граничен контрол.

Отделно от това писта „Узунджово“ може да бъде единствено съоръжение, което ще съчетава в себе си летище и автомобилна писта. Предвижда се изграждане на асфалтова писта с дължина 4,2 км и средна ширина 12 метра.

Четете още

Избор на редактора