6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Зеленски в Херсон: Продължаваме напред. Но не към Москва

Украинският президент Володимир Зеленски посети днес Херсон и говори пред намиращи се там войници. Това стана броени дни, след като руските сили се изтеглиха от южния украински град, предадоха Ройтерс и БТА.

Първите думи на държавния глава бяха, че Херсон се връща под контрола на Украйна. В областта са документирани над 400 военни престъпления на руските сили и разследването продължава.

 

Украинското контранастъпление, което принуди руските сили да се изтеглят от Херсон миналата седмица, е един от най-големите военни успехи на Украйна, откакто Русия нахлу на украинска територия през февруари, отбелязва Ройтерс.

“Продължаваме напред”, каза Зеленски на войниците, строени на централния площад на Херсон. “Готови сме за мир, мир за цялата ни страна”, изтъкна украинският лидер.

Зеленски изрази благодарността си към НАТО и към останалите съюзници на Украйна за помощта, която оказват в конфликта с Русия.

Той бе посрещнат от множество ентусиазирани граждани. “За мен е много важно да съм тук днес. Всички рискуват – и военните, и журналистите. Затова ми се струва, че е важно да се говори тук и да се подкрепят херсонци.

На площада в Херсон се събраха и цивилни, сред които имаше родители с деца. Част от тях развяваха украински знамена, а други се бяха загърнали с националните флагове.

“Истински щастлив съм, можете да видите по реакцията на хората, че не става дума за нещо режисирано”, каза още Зеленски. “Хората чакаха украинската армия, нашите войници, всички нас”, изтъкна президентът.

В отговор на въпрос накъде може да продължат настъплението си украинските войници, Зеленски отвърна: “Не към Москва… Не ни интересуват териториите на друга държава”.

Херсон е територия на Руската федерация, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка с посещението на Зеленски.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини