Зеленски изпраща Залужни посланик в Лондон

Украинският президент Володимир Зеленски назначи днес бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни за посланик в Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Указът беше публикуван на президентския уебсайт.

Залужни беше наречен „герой на Украйна“.

Киев няма посланик в Лондон, откакто Зеленски уволни бившия пратеник на страната Вадим Пристайко през юли 2023 г., след като той публично разкритикува президента.

Залужни стана много популярен сред украинците след като ръководеше армията в първите часове на руското нахлуване на 24 февруари 2022 г. и планира контраофанзива, която помогна за освобождаването на значителни територии, завзети от Москва.

През февруари той беше заменен от командира на сухопътните войски Олександър Сирски заради неуспехи на бойното поле и провал на друга контраофанзива за пробив на руските отбранителни линии.

Уволнението на Залужни от поста командващ на армията беше в центъра на сътресения във висшите кръгове на въоръжените сили на Украйна. То последва седмици на напрежение и спекулации за възможни разногласия между президента и неговия висш командир.

Днес украинският парламент гласува и отстраняването на двама министри, изиграли важна роля за икономиката на Украйна във военно време.

Вицепремиерът по въпросите на възстановяването на Украйна и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, който наблюдаваше изпълнението на програмата за възстановяване и подкрепяше усилията за създаване на черноморски морски път по време на фактическата руска блокада. Кубраков беше отстранен от поста на фона на плановете за разделяне на влиятелното му министерство на два отделни ресора, съобщиха депутати.

Кубраков написа във „Фейсбук“, че уволнението му не е било обсъдено с него преди гласуването и че не му е била дадена възможност да защити работата си пред парламента.

Депутатите приеха и оставката на земеделския министър Микола Солски, който я подаде през април, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за незаконно придобиване на държавна земя. 44-годишният бивш министър отрича обвиненията.

В момента в правителството има пет вакантни министерски позиции, каза депутатът от опозиционната партия „Европейска солидарност“ Олексий Гончаренко.

Засега няма информация кой ще замени двамата министри, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора